Eersel
Eersel (in het Brabants ‘Irsel’) is een van de acht ‘saligheden’, dorpen in regio De Kempen waarvan de naam eindigt op ‘sel’. De Markt vormt het hart van dit dorp en is, ter bescherming van het authentieke karakter, al in 1967 uitgeroepen tot beschermd dorpsgezicht. Niet voor niets wordt Eersel ook wel ‘de parel van de Kempen’ genoemd.
Eersel heette rond de jaren 700 n.Chr. ‘Ereslo’ en er woonden vooral veel boeren. Rond 1200 werd Eersel het kruispunt van de handel tussen Antwerpen en ’s Hertogenbosch.
In die periode werd ook de Markt aangelegd met daarom heen onder andere stalplaatsen en een hoefsmid. Én uiteraard plaatsen voor verteer en overnachting zoals herbergen…
Na de middeleeuwen werd de streek armer maar bouwden rijke kooplui (de ‘teuten’) niettemin mooie huizen langs de Markt. Begin 1900 werd een deel van de bosgrond ontgonnen ten behoeve van de landbouw. Rond 1930 groeide de sigarenindustrie in de regio en een van hen is nog steeds marktleider in de wereld van sigarenproducten.
Eersel heeft zich in de afgelopen eeuwen ontwikkeld van een arm boerendorp tot een dorp met een rijke historie waar gezelligheid en bourgondische gastvrijheid kernwaarden zijn.